Προετοιμασία: 20 Λεπτά
Μαγείρεμα: 30 λεπτα
Μερίδες: 10
Υλικά
Κέικ
Mείγμα 1
2 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. σ. σκόνη espresso ΝΕΚΤΑΡ
1 κ. σ. κακάο
1 κ. γλ. σόδα
1 κ. γλ. αλάτι
2 κούπες ζάχαρη
Mείγμα 2
2 αυγά, μεγάλα
1 ½ κούπα ηλιέλαιο
1 κούπα ξινόγαλα
1 κ. σ. ξύδι
1 κ. γλ. υγρή βανίλια
Βουτυρόκρεμα Τυριού με Espresso NEKTAΡ
200 γραμ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ. γλ. σκόνη espresso ΝΕΚΤΑΡ
3 κούπες άχνη ζάχαρη περίπου
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα και βουτυρώνουμε 2 τσέρκια ή ταψιά 22 εκ. με αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε τα υλικά του μείγματος 1 και έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με κουτάλι ελαφρά να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε καλά με σύρμα τα 2 αυγά, να αφρατέψουν και να πάρουν όγκο. Προσθέτουμε όλα τα υλικά του μείγματος 2 και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Στη συνέχεια, ενώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε απαλά για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Μοιράζουμε το μείγμα στα δυο ταψάκια και ψήνουμε στον αέρα για περίπου 30 λεπτά.
Ελέγχουμε αν είναι έτοιμα, χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι ή μία οδοντογλυφίδα. Αν βγεί στεγνό τότε είναι έτοιμα.
Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά στα ταψιά και μετά με προσοχή τα ξεφορμάρουμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη βουτυρόκρεμα.
Κοσκινίζουμε την άχνη και την αφήνουμε στο πλάι.
Σε μίξερ χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο να αφρατέψει και προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τη βανίλια και τη σκόνη espresso ΝΕΚΤΑΡ . Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Σταδιακά και σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε την άχνη. Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπολ και συνεχίζουμε, προσθέτοντας λιγότερη ή περισσότερη άχνη ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Όταν τα κέικ μας κρυώσουν εντελώς είναι η ώρα να ετοιμάσουμε το γλυκό μας.
Για να το στήσουμε, τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι στο πιάτο που επιθυμούμε και στο κέντρο ρίχνουμε περίπου 2/3 της κουπας βουτυρόκρεμα.
Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κέικ και αντίστοιχα βουτυρόκρεμα, είτε αφήνοντας το πάνω μέρος του κέικ είτε καλύπτοντας το περιμετρικά. Αν θελουμε να το καλύψουμε ολόκληρο σε αυτό το σημείο είναι καλό να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο για μισή ώρα, να σταθεροποιηθεί η πρώτη στρώση και να συνεχίσουμε με την επόμενη.
Επίσης μπορούμε να κόψουμε κάθε κέικ στα 2 και έτσι έχουμε 4 στρώσεις παντεσπάνι που ενδιάμεσα τοποθετούμε τη βουτυρόκρέμα.
Διακοσμούμε το γλυκό μας όπως επιθυμούμε και είμαστε έτοιμοι να το απολαύσουμε.
Διατηρείται στο ψυγείο σε αεροστεγές μπολ έως μία εβδομάδα.
Καλή όρεξη!!